Kodėl nepatartina liesti šuns nosies ir kitų jautrių jo kūno vietų?


Šuns galva, o ypač nosies, snukio sritis, pasižymi išskirtiniu jautrumu. Būtent todėl patyrę šunų elgsenos specialistai draudžia be reikalo liesti šuns galvą, nosies ir snukio sritį.

Seniai žinoma, kad svarbiausia, geriausiai išvystyta šuns juslė yra uoslė, taigi savaime suprantama: šuns nosis, nosies ertmė ir visa snukio sritis yra išskirtinai jautri kūno vieta!

Ar bereikia aiškinti, ką jaučia šuo, kuomet vaikas ar kažkas kitas liečia jo nosį, daro „pypt“, kiša pirštus į šnerves? Toks elgesys gyvūnui kelia stiprų stresą, o dažnai ir fizinį skausmą.

Terapijos bei edukacijos su šunimis metu kaniterapijos asistentas (šuns vedlys) turi  stebėti, ar vaikai arba kiti asmenys neliečia šuns nosies ir galvos, ar nesukelia gyvūnui įtampos. Šuns uodega bei letenos taip pat yra jautrios, šių kūno vietų užsiėmimų metu taip pat negalima liesti.

Šuns gerove besirūpinantis vedlys turi užbėgti už akių netinkamam elgesiui su gyvūnu (jeigu asmenys nebuvo iš anksto supažindinti, kaip tinkamai elgtis su šunimi arba to nesuvokia) – vedliui patariama pakišti savo delną prieš kažkam paliečiant šuns nosį arba galvą, nukreipti paciento dėmesį į mažiau jautrias šuns kūno vietas. Taktiškai paaiškinti, kad geriau ir saugiau yra glostyti šuns šonus, nugarą, sprandą, pakasyti už ausyčių arba krūtinę.

Kodėl šuns nosis ir snukio sritis tokios jautrios?

Todėl, kad ten yra tūkstančiai jautrių nervinių galūnių. Nosies ertmėje yra labai plonos kaulinės uodžiamosios kriauklės, o jose – nepaprastai tankus nervinių galūnių tinklas, sujungtas su uodžiamuoju nervu, perduodančiu kvapų sukeltus jaudinimus į šuns galvos smegenis.

Tai įdomu: Pensilvanijos universiteto mokslininkai (JAV) tomografu ištyrė šuns nosį ir nustatė, kaip kvapo molekulės „nusėda“ skirtingose nosies ortakių vietose. Po to kvapų molekulės pasiekia šuns uoslės receptorius, beje, šie receptoriai yra tūkstančius kartų jautresni už mūsų uoslės receptorius.

Šunims nepaprastai svarbus pirminis kvapų „rūšiavimas“, kurį ir atlieka nosies gleivinė.

Tapšnodami per nosį arba visiškai ją užspausdami, mes blokuojame gyvūno jusles.