Šuns ir šeimininko širdys plaka vienu ritmu

Seniai žinoma, kad buvimas su šunimi gerina žmogaus emocinę ir fizinę savijautą. Tą patį galėtume pasakyti ir apie šuns savijautą, kai jis mėgaujasi valandomis, praleistomis su savo mylimu šeimininku.

i kaniterap

Kad išties taip yra, nesunku pastebėti išoriškai: būdamas greta savo šeimininko šuo visiškai atsipalaiduoja, kai kurie šunys net „šypsosi“…

Tačiau kas vis dėlto vyksta „fiziologinėje plotmėje“?

Zoopsichologė Mia Cobb kartu su kolegomis iš Monash universiteto (Melburnas, Australija) į šį klausimą turi įdomų atsakymą. Jos teigimu, šuns ir šeimininko širdys, šiems esant kartu, pradeda plakti vienu ritmu. Tai rodo labai glaudų žmogaus ir šuns fiziologinį bei emocinį ryšį.

Mia Cobb atliko eksperimentą, kurio metu savanoriai šunų šeimininkai tam tikrą laiką buvo atskirti nuo savo augintinių. Jiems vėl susitikus, buvo atliekami matavimai – tirta, kaip keičiasi šuns ir šeimininko pulso dažniai.

Paaiškėjo: būnant kartu, šuns ir šeimininko pulso dažniai suvienodėja.

XXI a. žmones dažniau nei jų protėvius kamuoja širdies bei kraujagyslių ligos – specialistai sako, kad bendravimas, pasivaikščiojimai su šunimi sunormina žmogaus širdies darbą ir gerina bendrą savijautą. Tai, kad širdies darbą gerina vien buvimas bei judėjimas su augintiniu gryname ore, žinota anksčiau, o dabar jį  dar papildė įdomus M.Cobb tyrimas.

Filmuota medžiaga ir informacija: http://www.huffingtonpost.com.au/2016/05/01/benefits-of-dogs_n_9802616.html

Daugiau Mia Cobb straipsnių:

https://scholar.google.com/citations?user=VIIsoysAAAAJ&hl=en 

St. Barausko nuotr.