Terapija su gyvūnais: planuojami tyrimai

Kaniterapijos asociacijos prezidentė Vilmantė Pakalniškienė rugsėjo 19 d. susitiko su Delfinariumo atstovais. Delfinariumo vadovas dr. Žilvinas Kleiva, Delfinų terapijos centro vadovė dr. Brigita Kreivinienė ir VU psichologijos dr. V.Pakalniškienė kalbėjo apie  mokslinių tyrimų galimybes naudojantis Vilniaus universiteto baze.

test-tube

Svarstytos delfinų hormoninių tyrimų galimybės, norima išsiaiškinti, kokie pokyčiai vyksta delfinų organizme šiems esant terapinių užsiėmimų su žmonėmis metu ir pan.

HUMRE padalinyje (nauja mokslinių tyrimų infrastruktūra Žmogaus gerovė ir raida (Human well-being and development, HUMRE), kurį įkūrė VU Filosofijos ir Gamtos mokslų fakultetai, susitiko su Gamtos mokslų fakulteto dekanu prof. Osvaldu Rukšėnu, kalbėjosi su doktorantais.

Kalbėta, kad gal jau šį rudenį pirmieji delfinų seilių ir kraujo mėginiai pasieks universitetą pirminiam testavimui.

„Pasikliauti tuo, ką matai, ne visada pakanka. Manome, kad šiuolaikiniai moksliniai tyrimai leis į gyvūnų terapiją pažvelgti giliau. Jeigu norėtume atlikti analogiškus kaniterapijos tyrimus – tirti šunų seilių mėginius, ko gero, sulauktume kitokių rezultatų. Delfinai dirba toje pačioje, jiems įprastoje aplinkoje, – pabrėžė VU psichologijos dr. V. Pakalniškienė. – Tuo tarpu užsiėmimai su terapiniais šunimis dažniausiai vyksta kitoje, ne šuns namų aplinkoje“.

Asociatyvi nuotr.