Intensyvūs kaniterapijos mokymai Bydgoszcz mieste

Lenkijos kaniterapeutų sąjungai (Polskie Towarzystwo Kynoterapeutyczne, PTK) sutikus, besibaigiant 2013-ųjų gegužei, Bydgoszcz mieste buvo suorganizuoti intensyvūs kaniterapijos mokymai kolegoms iš Lietuvos.

Jeigu Lietuvoje šioje srityje dar tik žengiami pirmieji žingsniai, kaimyninėje Lenkijoje nuveikta tiek daug, jog beveik kiekviename regione veikia profesionalūs kaniterapeutai, o vienoje aukštųjų mokyklų dėstomas kaniterapijos  kursas.

bygdosc kursaiMokymus Bydgoszcz mieste vedė Kazimiero Didžiojo universiteto profesorė, etologė, kaniterapeutė Hanna Wojciechovska. Lektorė nuolat pabrėžė: terapija su gyvūnais negali užsiimti bet kas – labai atsakingai turi būti atrinkti tiek žmonės, tiek šunys. Ir tai dar ne viskas. Net puikiai parengtas specialistas su savo šunimi vienas nedaug ką nuveiks, nes kaniterapija – komandinis darbas. Šiai veiklai turi būti sukurta įstatyminė bazė, turi susiformuoti palanki visuomenės nuomonė, atsirasti abipusis pasitikėjimas.

Lenkijos kaniterapeutai supažindino mus ne tik su šunų, bet ir kitų gyvūnų terapinėmis savybėmis – glostėme ir vedžiojome švelniakailes alpakas, vietnamietiškus paršiukus ir afrikietiškąjį ežį. Pamėginome atlikti su jais nesudėtingas užduotis.

Per tris intensyvių mokymų dienas daugiausia kalbėta apie švietimo programas su šunimis. Diskutuota, kaip ir kokius edukacinius projektus taikyti vaikų ugdymo įstaigose, kas efektyvu, o kas – nelabai.

Mokymus kartu su Hanna Wojciechovska vedė kaniterapeutė praktikė Anna Tafelska.

Praktinių užsiėmimų metu vilniečių Rūtos Šukytės ir Daivos Kvedarienės auksaspalviams retriveriams Grotui ir Etai buvo sudaryta galimybė atlikti preliminarius tinkamumo kaniterapijos programoms testus.

Priminsime, kad šie du šunys ir dar keletas auksaspalvių retriverių talkina LKD Mokymo centro savanoriams – lankosi vaikų ugdymo įstaigose.

Lenkijos kaniterapeutai negailėjo patarimų, suteikė labai daug žinių, kurios leis plėtoti ir paįvairinti edukacines programas su šunimis.