Skaitė ne bet kam, o šuniui

Šeštadienis sostinėje… Kas šturmavo Knygų mugę, o kas skubėjo į  Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos Vaikų biblioteką. Vasario 25 dieną čia startavo  ŠEIMADIENIS, ir pirmą kartą į biblioteką atlapsėjo šuo.

LOKIS svarbu
Ne paprastas šunelis, o labai didelis, gražus, juodas šuo.

Jis atėjo, kad kartu su vaikais paskaitytų pasaką „Juodas šuo“ (šią Levio Pinfoldo knygą išleido leidykla „Nieko rimto“).

„Skaitytoju jo nepavadintume, bet pavadinti draugu tikrai galime“, – su šypsena terapinį šunį – niūfaundlendą Lokį pristatė Vaikų bibliotekos vyriausioji bibliotekininkė Odeta Maziliauskienė.

Istoriją apie juodą šunį vaikai ir mamos skaitė pasikeisdami, o Lokis, kaip dera puikiai išauklėtam šuniui, spinduliavo ramybę ir kvietė mėgautis laisvadieniu.

Puiki idėja – kiekvieno mėnesio paskutinį šeštadienį pakviesti į biblioteką šeimas su vaikais. O pakviesti tikrai yra kur: restauratoriai ir statybininkai, nors ilgokai užtrukę, jau baigia atnaujinti istorinį bibliotekos pastatą.

„Ką pasakytumėt, jei vieną rytą žvilgtelėję pro langą pamatytumėte kai ką nesuprantamo? Taip, taip, kai ką visiškai nesuprantamo. Šauktumėte ar slėptumėtės? O gal skubiai skuostumėte į lauką to kai ko nesuprantamo įdėmiau apžiūrėti?“, – taip prasideda „Juodo šuns“ istorija.

Lokis 02
Verčiant puslapį po puslapio, paaiškėjo, kad šuo nebuvo nei labai didelis, nei baisus.

Atvirkščiai, tai buvo mielas šunelis, išsiilgęs žmonių meilės, pasirengęs su visais susidraugauti.

Toks pat vaikams pasirodė ir terapinis šuo Lokis, juo labiau, kad prieš susitikimą, kaip jau įprasta Kaniterapijos asociacijoje, šuns vedlė, kaniterapeutė, vaikų psichologė Ingrida Stasytienė supažindino vaikus ir tėvelius su gražaus elgesio su gyvūnais taisyklėmis, papasakojo legendą apie niūfaundlendų kilmę.

Lokis pagr.
Ar drąsu buvo skaityti, klausantis kitiems vaikams ir nepažįstamiems žmonėms, paklausėme vaikų. Vaikai atsakė, kad jiems labai patiko ir buvo įdomu, o kažkuri mamų patikslino: juk skaitė ne bet kam, o šuniui!

 

Kaniterapijos savanorės Emos Bytautaitės nuotr.