Kaniterapija Kanadoje: MIRA fondo koncepcija 

MIRA fondas Kanadoje įkurtas 1981 metais. Šį fondą bei pirmąją šunų – aklųjų ir silpnaregių vedlių mokyklą įkūrė Eric St-Pierre. MIRA fondas yra nevyriausybinė organizacija, ji išsilaiko iš rėmėjų lėšų.

Per keletą dešimtmečių mokykla sėkmingai paruošė ir žmonėms perdavė daugiau kaip 2 tūkst. šunų.

Negana to, pradėjo niekur pasaulyje netaikytą projektą – šunys vedliai vaikams iki 15 metų.

Mira vadovai

Įsitikinę šio projekto reikalingumu ir sėkme, 2010 metais pradėjo kitą unikalų projektą – šunų paruošimą šeimoms, kuriose auga autizmo sindromą turintis vaikas. Šį projektą MIRA fondas realizuoja kartu su autizmu sergančių vaikų tėvų asociacija.

Minėtam projektui, kaip ir akliesiems, dažniausia pasirenkami Labradoro retriveriai arba Berno zenenhundai http://www.mira.ca.

Šunys ruošiami pagal specialią metodiką, ne kartą testuojami.

Tačiau paruošti šunis – dar ne viskas.

MIRA fondas organizuoja savaitės trukmės kursus, kuriuose mokomi autisto vaiko tėtis arba mama. Pagal specialistų (vaiką gydantys medikai, psichologai ir kt.) numatytą ir koordinuojamą sveikatinimo programą, savoje aplinkoje, šeimoje, vaikas turi galimybę saugiai bendrauti su specialiai šiam darbui paruoštu šunimi. Sveikatinimo procesas nuolat stebimas, šeima yra konsultuojama vaiką gydančių specialistų, prireikus, programa keičiama, atsižvelgiant į vaiko raidą, bendrą savijautą.

Filmukas „Įveikti autizmą!“, Dejouer l‘ Autisme)“: http://www.mira.ca/fr/r-amp-d/10/autisme_101.html

MIRA fondo nuotr.