Goja ir vėl „skaitys“ su vaikais

Trakų viešojoje bibliotekoje vėl tęsiamas socialinis projektas „Skaitymas su šunimi“.

Traku skelbimas

Šio socialinio projekto tikslas – skatinti, motyvuoti vaikus skaityti knygas ir tuo pačiu lavinti skaitymo įgūdžius. Projektas vykdomas bendradarbiaujant su Kaniterapijos asociacija.

Į susitikimus bibliotekoje atvyks specialų testą išlaikiusi auksaspalvė retriverė Goja su vedle Sigrida Rupšyte-Paleičike.

Tai nauja, išskirtinė paslauga mažiesiems skaitytojams.

Bibliotekoje įrengtame jaukiame kampelyje sutartu laiku įsikuria šuo ir vedlys, kurie laukia vaikų, norinčių skaityti pasirinktą knygą šuniui. Užsiėmimuose dalyvauja tam tikslui mokyti ir egzaminus išlaikę keturkojai su specialius mokymus baigusiais vedliais.

Į skaitymo procesą suaugusieji nesikiša, su knyga vaikas keliauja į jaukiam pasibuvimui pritaikytą patalpą ir skaito. Šuo šalia skaitančio vaiko stimuliuoja jį fiziškai ir dvasiškai, suteikia pasitikėjimo, nuramina. Vaikas pasijunta savarankiškas, stiprus. Šios terapijos su šunimis tikslas yra padėti vaikams įveikti skaitymo sunkumus ir paskatinti pamilti knygą.

Pirmajame projekto etape (2016 m. kovo–gegužės mėnesiais) dalyvavo 12 vaikų. Buvo pastebėta, kad po šių skaitymų vaikai tapo drąsesni, atviresni, pradėjo fantazuoti, pagerėjo vaikų skaitymo įgūdžiai, o skaitymas tapo malonumu.

Vaikai pasakojo: „Ji man ant kelių galvą padėjo“, „Goja užmigo, kol skaičiau“, „Goja viską supranta ir galva linksi“, „Aš perskaičiau visą knygą Gojai“, – tai tik maža dalis įspūdžių, kuriuos sukėlė šie užsiėmimai. Džiugu, kad projekto dalyviai tapo draugais. Kai kurie projekto metu netgi įsigijo šuniuką.

Šiems užsiėmimams šunys labai atsakingai ruošiami iš anksto, dažniausia pasirenkami ramūs, lengvai valdomi šunys (auksaspalviai, Labradoro retriveriai, kavalieriaus Karolio spanieliai ir kt.). Pirmieji tokios terapijos bandymai daugiau kaip prieš 10 metų buvo atlikti JAV ir Kanadoje. Lietuvoje ši idėja žengia pirmuosius žingsnius.

Šį pavasarį, tęsiant bendradarbiavimą su Kaniterapijos asociacija, pradedamas antrasis skaitymų su šunimi etapas, kuris vyks balandžio–gegužės mėnesiais kiekvieną šeštadienį nuo 12 iki 14 val. Trakų viešojoje bibliotekoje (Vytauto g. 69).

Pirmoji grupė skaitymus pradės balandžio 1 d., antroji – balandžio 29 d.

Kviečiame registruotis vaikus nuo 7 iki 10 metų.

Registracija tel. 8 528 22 103 arba el. paštu info@trakubiblioteka.lt.

Informacijos šaltinis: www.trakubiblioteka.lt

2017 m. kovas