Užaugs jūsų ąžuolas…

„Viltis“ – tai mokykla – daugiafunkcinis centras sostinės Karoliniškių mikrorajono pašonėje, kuriame ugdomi specialiųjų poreikių vaikai bei teikiamos dienos socialinio užimtumo paslaugos Dienos socialinės globos skyriuje.

IMG_0341 M

„Vilties“ mokykla yra ta mokykla, kurioje, pasak čia besilankančių terapinių šunų vedlių, nė karto neteko išgirsti: „Jam nepavyks“, „Jis nepajėgus“.

Kai vaikui  sunku, čia sako: „Šiandien jis prastesnės nuotaikos“, „Jam reikėtų pailsėti ir vėl pabandysim“.

Čia ieškoma galimybių ir todėl atrodo, kad „Vilties“ mokyklos iškaboje šis žodis parašytas ne šiaip sau…

IMG_0203 M

Gegužės 30-ąją Vilniaus „Vilties“ specialioji mokykla – daugiafunkcinis centras šventė 25 darbo metų jubiliejų.

IMG_0368 M

Į renginį buvo pakviesta visa mokyklos bendruomenė. Be pompastikos, valdiškų kalbų ir prezidiumų. Tokie dalykai čia „nelimpa“. Nes svarbiausi ir kasdienybėje, ir šioje šventėje – „Vilties“ vaikai.

Mylimi, rūpestingai globojami ir ugdomi vaikai.

IMG_0291 RANKYTE

Todėl ir mes, būrelis Kaniterapijos asociacijos žmonių, kartu su visa bendruomene  mokyklos sode sodinome Lietuvos ąžuolą. Jis augs greta Vilties ąžuolo, kuriam ne viena dešimtis metų. Kiekvienas šventės dalyvis, kiek leidžia jėgos, bėrė ant ąžuoliuko po žiupsnį žemės.

„Ąžuolas užaugs ir, važiuodami pro savo mokyklą, galėsite jį visiems parodyti“, – štai taip skambėjo viltingi direktorės Augienės Vilūnienės žodžiai.

IMG_0280 M

Lydimi maršo žygiavome aplink mokyklą. Gėrėjomės išpuoselėtu mokyklos sodu, ryškiomis spalvomis papuoštu sporto aikštynu.

Pasiskirstę į grupes, ieškojome sode paslėpto lobio. Džiaugėmės suradę. Aplankėme mokyklos muziejų „Po beržu“. Klausėmės šventinio koncerto.

Visa tai darėme kartu su terapiniais šunimis – auksaspalve retrivere Rėja ir Labradoro retrivere Kia.

IMG_0196 M

Nesijautėme svečiais, nes čia lankomės jau antri metai.

Terapiniai šunys su savo vedliais iš pradžių čia atliko praktiką, o nuo praėjusio rugsėjo jau lankė „Vilties“ vaikus kiekvieną savaitę – vedė tęstinius edukacinius, terapinius užsiėmimus. Pagal iš anksto numatytą grafiką, kiekvienam užsiėmimui sukurtą ugdomąjį planą, atsižvelgdami į kiekvieno vaiko galimybes bei poreikius.

Rėją ir Kią mokykloje visi pažįsta ir myli, galbūt ateinančiais mokslo metais jos čia turės kaniterapijos kabinetą. Nors ir šiais mokslo metais sąlygos ugdyti vaikus buvo puikios, nuolat padėjo ir konsultavo mokyklos specialistai.

IMG_0268 M

Mokyklos jubiliejaus  proga „įšokę“ į žalius – vilties spalvos –  marškinėlius, jie mums tą dieną atrodė kaip didelė, darni šeima. Bet juk taip ir yra.

Guodos Kavaliauskaitės nuotr.