Kaniterapija ir „šuniška“ empatija

Kai kalbama apie terapinius šunis, dažnai pabrėžiama: jie turi būti labai empatiški… Ką reiškia „šuniška“ empatija ir apskritai, ar tai būdinga šunims?

pexels-photo-341378

Empatiją tarptautinių žodžių žodynas apibūdina kaip  gebėjimą įsijausti į kito asmens padėtį, emocinę būseną, suprasti kito jausmus.

Kad patikėtume „šuniška“ empatija, susipažinkime su moksliniais tyrimais.

2012 metais Londono universiteto mokslininkė, gyvūnų elgsenos tyrinėtoja, psichologijos dr. Deborah Custance kartu su bendraautore Jennifer Mayer moksliname žurnale „Animal Cognition“ paskelbė straipsnį apie šunų empatiją.

Pasinaudojusios vaikų empatijos lygio nustatymo metodika,  mokslininkės stebėjo ir fiksavo šunų empatijos lygį.

Tyrimo metu mokslininkės filmavo ir analizavo šunų reakcijas. Eksperimente dalyvavo šunys, jų šeimininkai ir šunims nepažįstami asmenys.

Nepažįstamasis, prisiartinęs prie šeimininko, kalbėjosi su juo. Buvo imituojamas ramus pokalbis, taip pat – pašnekesys sunerimusiu, trūkčiojančiu balsu bei apsimestinė situacija, kuomet žmonės apsiverkė, labai liūdėjo ir dėl kažko išgyveno.

Tyrėjos norėjo paneigti vyraujančią nuomonę, kad dėl pakitusios šeimininko būsenos sunerimę šunys pirmiausia nori nusiraminti patys ir glaustosi aplink šeimininką, laukia pagalbos bei užuojautos. Gyvūnų empatija netikintys žmonės mano, jog šunys tik „užsikrečia“ kitų emocijomis, tačiau jiems visiškai nerūpi, kaip padėti nelaimingam šeimininkui ar kitam žmogui.

Tačiau eksperimentai parodė ką kita: šuo ne tik glaustėsi ir užjautė ašarojantį šeimininką, bet lygiai taip pat tas pats šuo skubėjo paguosti svetimą, pirmąkart matomą žmogų, kuris, jo manymu, irgi jautėsi blogai. Tyrimai parodė, kad šunys išgyveno gailestį, norėjo padėti – jie įsijautė ir į savo šeimininko, ir į aplinkinių būseną.

http://research.gold.ac.uk/7074

„Animal Cognition“ is an interdisciplinary journal offering current research from many disciplines (ethology, behavioral ecology, animal behavior and learning, cognitive sciences, comparative psychology and evolutionary psychology) on all aspects of animal (and human) cognition in an evolutionary framework.

Pexels.com nuotrauka