Žinių nebūna per daug

Artėjant vasarai, Kaniterapijos asociacijos nariai jau planuoja, kada ir kur kels kvalifikaciją, kaip ir ko mokys savo terapinius šunis.

gongas rudeni

Gegužės 17-25 d. Veslava Citovič-Rul kartu su savo auksaspalviu retriveriu Gongu daugiau kaip savaitei išvyksta į Varšuvą, kur dalyvaus kaniterapijos mokymuose.

„Gilinsiu gyvūnų asistuojamosios terapijos žinias ir sieksiu kaniterapeuto kvalifikacijos. Gongas ne tik palaikys man kompaniją ir padės, bet taip pat ir mokysis“,– sako kaniterapijos asistentė vilnietė Veslava Citovič – Rul.

Priminsime, kad auksaspalvis retriveris Gongas su savo vedle Veslava jau kuris laikas dalyvauja projekte „Skaitymas su šunimi“, kartu su specialistais padeda vesti edukacinius ir terapinius užsiėmimus vaikų ugdymo įstaigose bei kitur.

Kaniterapijos mokymai, kuriuos lankys Veslava ir Gongas, bus skirti specialistams (psichologai, medikai, pedagogai, šių specialybių studentai), kurie norėtų taikyti kaniterapiją praktikoje. Mokymai apims šias temas: kaniterapija, kinologijja, psichologija ir pedagogika, reabilitacija, terapinio šuns parengimas.

gongas guli

Kursai mokami ir Veslava jiems skirs savo asmenines lėšas. Paskaitos vyks lenkų kalba, numatyta 96 val. teorijos ir 16 val. praktikos. Mokymai baigsis egzaminu būsimajam kaniterapijos specialistui bei terapinio šuns egzaminu.

Nors Gongas yra Lietuvoje išlaikęs Kaniterapijos asociacijos organizuotą terapinio šuns egzaminą, o Veslava yra asociacijos narė ir yra baigusi kaniterapijos asistentų kursus, ji pabrėžia, kad žinių niekada nebūna per daug.

Veslavos požiūriu, norint atsakingai dirbti ir tinkamai į šią veiklą įtraukti terapinį šunį, nepakanka tai šen, tai ten išklausyti pavienių paskaitų ar pasirankioti informacijos internete.

„Sritis, kur susiduri su įvairių raidos sutrikimų turinčiais vaikais ar neįgaliaisiais, yra išskirtinai jautri. Saviveikla čia negalima. Todėl svarbu įgyti teorinį pagrindą, susipažinti su šios srities specialistų patirtimi. Tikiuosi sužinoti daug naujų dalykų, kuriuos vėliau galėčiau su Gongu pritaikyti. Galėsiu pasidalinti savo žiniomis ir mūsų asociacijoje“,– priežastis, kodėl nusprendė mokytis, vardijo Veslava.

Jos nuomone, turime vadovautis pasauliniais gyvūnų asistuojamosios terapijos standartais, o ypač – Europos Sąjungoje jau galiojančiais bei kuriamais kaniterapijos reglamentais, šunų egzaminavimo tvarka: „Tai labai svarbu, jei norime, kad ir Lietuvoje gyvūnų asistuojamoji terapija būtų ne tik visuomenės gerai vertinama, bet ir oficialiai pripažinta, įteisinta“.

Kaniterapijos specialistų sąrašas čia.

G.Kavaliauskaitės ir V.Citovič-Rul asm.nuotr.