Ugdant vaikus gyvūno asistavimas yra pozityvus ir naudingas dalykas

Jau trečias mėnuo, kai auksaspalvis retriveris Gongas lankosi vaikų darželyje „Basa pieva“ – kartu su savo vedle Veslava ir kaniterapeute Joana „moko“ mažuosius susikaupti, atlikti nesudėtingas užduotis. Mokydamas naujų dalykų, Gongas suteikia vaikams daug džiaugsmo…

 

Gongas darzelyje
„Gongo kamuoliukas ritas, Lukui sako labas rytas!“, – visiems sutūpus ratu, vaikų psichologė Joana Grygutis parideno kamuoliuką Lukui.

„Labas rytas, Gongai!“, – nedrąsiai atsakė Lukas ir parideno kamuoliuką šuniui. Po to raudonas kamuoliukas „sveikinosi“ su kitais vaikais ir jų veidukai nušvisdavo šypsena, juk šuo pagauna jų kamuolį ir „sveikinasi“ su jais.

„Nuo tokio ar panašaus pasisveikinimo dažniausiai ir pradedame užsiėmimus – pratiname vaikus sukaupti dėmesį, nurimti. Tai ne vien dėmesio koncentracijos, bet ir kultūringo elgesio užduotėlė“, – sakė šuns vedlė, kaniterapijos asistentė Veslava Citovič-Rul.

metam kamuoliuka

Vėliau mažieji, kaip įprasta, turėjo pasirūpinti šuns gerove: įpilti į dubenėlį vandens, stebėti, kad gyvūnui pakaktų erdvės.

Apskritimas ir trikampis – tokia buvo gegužės 14-ąją vykusio užsiėmimo tema. Kokia yra saulė? Kaip atrodo trikampis? Kokius aplinkui matote apvalius daiktus? O kokios formos yra Gongo ausytės? Klausimai buvo lengvai suprantami, įdomūs.

32430363_1875903542422670_6515443470813888512_n

O dar vaikų laukė Gongo atneštos kūrybinės užduotys – iš spalvoto popieriaus trikampių išlankstyti ir suklijuoti šuniukus. Nupiešti šuniukams apvalias akytes, nosis. Pavyko! Patiems mažiausiems padėjo mokytojos ir visi buvo laimingi, kad jų šuniukai buvo sukabinti prie įėjimo „laukti“ ateinančių tėvelių.

Kadangi vaikų amžius skirtingas, ieškota aukso vidurio, kas tiktų visiems. Bet, kaip visada, labiausiai tikęs ir visiems įtikęs buvo ne kas nors kitas, o Gongas! Vaikai daug ką darė tik dėl jo, šuns…

gongas ir manstsa

„Tokius užsiėmimus vadinu edukacija su terapijos elementais, – paaiškino vaikų psichologė, kaniterapeutė J. Grygutis. – Mažieji ne tik sužinojo naujų dalykų, bet ir mokėsi valdyti savo emocijas, sutelkti dėmesį, išlaukti eilės. Be to, mankštino pirščiukus – lavinome smulkiąją motoriką. Lankstydami ir klijuodami šuniukus gerinome rankyčių ir akių koordinaciją, ugdėme vaizduotę. Ir viskas vyko žaidžiant – žaidimas tokio amžiaus vaikams yra labai svarbus“.

Žaisdami vaikiškus žaidimus mokėsi mūsų seneliai bei proseneliai. Žaisdami mokosi ir XXI amžiaus vaikai. Tai vaikų kasdienybė, tačiau tai labai svarbi, gal net svarbiausia, jų gyvenimo dalis.

Gongas

„Matau pagal vaikų emocijas, kad tai veikia, – paklausta, ar terapinio šuns „pamokos“ vaikams yra naudingos, atsakė darželio vadovė Lina Skardžiukė. – Tai veikia ir mus, suaugusiuosius. Kai gyvūnas šalia, tarsi pasineri į jo pasaulį ir pamiršti savo problemas“.

Darželio vadovė pasakojo turinti iš prieglaudos paimtą šunelį, net planavo įtraukti jį į terapinę veiklą, lankė paskaitas apie kaniterapiją, buvo nuvykusi pasisemti patirties į Latviją.

Naujų ugdymo ir vaikų užimtumo būdų ieškanti darželio „Basa pieva“ vadovė kalbėjo, kad užsiėmimų metu vaikams netgi nebūtina liesti šunį, dažnai pakanka vien šuns buvimo šalia. Jos nuomone, ugdant vaikus, gyvūno asistavimas tikrai yra labai pozityvus ir naudingas dalykas.

2018 05 14