Netikėtumų vasara su „Lietaus vaikais“

Paskutiniąją rugpjūčio savaitę Baltijos pajūryje, Šventojoje, stovyklavo visas būrys „lietučių“ – tradicinę vasaros stovyklą čia organizavo Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai”.

KIA ir mergaite

Beveik ant jūros kranto esančioje sodyboje linksmai laiką leisti atvyko dvi dešimtys šeimų, auginančių autizmo sutrikimą turinčius vaikus. Organizatoriai pasirūpino ne tik autistiškų vaikų veiklomis, bet taip pat pasiūlė daug įdomaus jų broliukams ir sesutėms. Būrys savanorių suteikė atokvėpio valandėles vaikų tėvams. Kiekvieną dieną buvo numatyta vis nauja veikla.

KIa uzsiemime

„Tęsdami tradiciją, atvykome ir mes, Kaniterapijos asociacijos atstovai, – įspūdžiais apie stovyklą dalijosi vaikų psichologė, kaniterapeutė Joana Grygutis. – Kia iškart pradėjo bendrauti su vaikais. Labai šiltai mus priėmė ne tik organizatoriai, bet ir ten atvykusios šeimos. Kai kuriuos sutikome ne pirmą kartą ir tikrai buvo smagu pamatyti po metų nesimatymo pertraukos pasikeitusius, ūgtelėjusius vaikus. Pirmąją dieną, tuoj po atidarymo ir vėliavos iškėlimo, Kia susitiko su „lietučių“ broliais ir sesėmis. Įvairaus amžiaus vaikai susirinko pievoje. Dar nedrąsūs, juk pirmoji diena, o gal šiek tiek pavargę po kelionės. Pradėjome nuo susipažinimo ir net nepajutome, kai mūsų būrys ėmė didėti ir didėti. Buvę stebėtojai įsitraukė į smagias veiklas. Susipažinę patraukėme prie jūros, o ištikimas draugų būrys – iš paskos. Net nepastebėjome, kai nusileido saulė. Pagaliukas, skrendantis į jūrą, ir iš paskos su neblėstančiu entuziazmu šuoliuojanti Kia buvo smagesni akiai, o širdžiai – vaikų juokas ir šypsenos“.

KIa su vaikais

Kitą dieną, kaip ir buvo planuota, įvyko du užsiėmimai su skirtingo amžiaus autizmo sutrikimą turinčiais vaikais. Tačiau dar prieš pusryčius patys smalsiausieji atskubėjo pasilabinti ir paklausti, kaip miegojo Kia…

Pirmas užsiėmimas su terapiniu šunimi, Labradoro retrivere Kia buvo ikimokyklinio amžiaus vaikams, antras – vyresniems.

Atlikę mankštą, kurią „vedė“ pati Kia, vaikai mokėsi arba prisiminė, kaip tinkamai pasisveikinti ir prieiti prie šuns. Visi galėjo prisidėti ir bent šiek tiek pasirūpinti šunimi. Kartu su tėvais susikibę rankomis formavo tunelį, kuriuo bėgiojo Kia, po to tunelį išbandė ir patys vaikai.

Kia ir jura

Joana Grygutis sakė, kad dar nebuvo tokio susitikimo ar užsiėmimo, nesvarbu, ar tai būtų garbingo amžiaus senjorai, ar visai maži vaikai, kad ji iš anksto nesugalvotų temos, neparuoštų priemonių ir „neparepetuotų“ su savo terapiniais šunimis triukų. Priminsime, kad Joana turi du terapinius šunis – labradorę Kia ir karaliaus kavalieriaus Karolio spanielį Lu. Su savo augintiniais ji dažniausia veda individualius užsiėmimus specialiųjų poreikių turintiems vaikams.

Prisimindama stovyklą Šventojoje, Joana pasidžiaugė, kad jai talkino kolegė logopedė Inesa Ežerskytė – Purenok ir kad joms kartu su Kia pavyko suburti vaikus, išblaškyti jų baimes, įtampą.

IMG_5728

„Terapinis šuo pirmomis stovyklos dienomis buvo išties puikus organizatorių pasirinkimas. Ir vaikus, ir suaugusiuosius Kia papirko savo natūralumu, gebėjimu džiaugtis šia diena ir šia akimirka, – sakė Joana. – O kai užsiėmimo metu vaikus suskirstėm poromis ir kiekviena pora gavo dėlionę, kurią sudėję, galėjo atlikti komandą su šunimi, buvo akivaizdu, kaip vaikai stengiasi tarpusavyje bendrauti ir bendradarbiauti. Autizmo spektro sutrikimų turintiems vaikams tai nėra taip paprasta, tačiau Kia ir įdomios užduotys daug ką palengvino“.

Teisingai sudėlioję „šunišką dėlionę“ ir atlikę dėlionės nurodomą komandą, mažieji stovyklautojai galėjo pamaitinti Kia skanėstais.

KIA ir kamuoliukas

Belaukdami pasaulio krepšinio čempionato draugiškų varžybų, vaikai treniravo rankų miklumą ir mėtė „tritaškius“ – šuniškus skanėstus Kiai. Užsiėmimo pabaigoje suvėrė karolius ir gabeno juos Kiai „ateities mašinomis“ (riedlentės ir virvės kombinacija – Red.). Ir nors teko palaukti savo eilės, niekas neprieštaravo, nesijautė nuskriaustas – juk į ateitį taip greit nenukeliausi…

KIA vagonelis

Kokia bus šių vaikų ateitis, priklausys nuo daugelio dalykų, tačiau Joana Grygutis sako, jog visuomenės požiūris po truputį keičiasi, o kartu su juo, tikėtina, keisis už šių vaikų ugdymą bei raidą atsakingų institucijų požiūris. Tikėkime ir būkime pasirengę netikėtumams.

Vėtrės Antanavičiūtės nuotr.

https://asociacija.lietausvaikai.lt/