Susipažinkite: Jevgenija Janulienė ir Pupa

Esu Jevgenija Janulienė – psichologė, Kaniterapijos asociacijos narė, kaniterapeutė, besimokanti vaikų ir paauglių psichoterapeutė, vilnietė.  2011 m. Vilniaus universitete baigiau psichologijos bakalauro, o 2013 m. – klinikinės psichologijos magistro studijas.

jevg ir pupa

Nuo 2016-ųjų pradėjau mokytis  Psichodinaminės vaikų ir paauglių psichoterapijos VU Filosofijos fakulteto Psichologinio konsultavimo ir mokymų centre, o po poros metų baigiau bazinį šios programos  lygį.

Nuo 2011 metų dirbu su sudėtingais, tėvų apleistais vaikais ir paaugliais. Profesinėje praktikoje su šiais vaikais kartais tiesiog nepavykdavo rasti ryšio. Vaikai, daug kartų įskaudinti suaugusiųjų, galiausiai nustoja jais pasitikėti. Ieškojau būdo, kuris būtų efektyvus.

Apie kaniterapiją sužinojau atsitiktinai, kuomet VšĮ SOS vaikų kaime prasidėjo projektas, pagal kurį mūsų globojami vaikai galėjo dalyvauti užsiėmimuose su terapiniais šunimis. Džiaugiausi, kad turėjau galimybę įsitraukti į projektą.

jevgenija

2016 m. mokiausi ir įgijau kaniterapeuto kvalifikaciją Lenkijoje. Nuo tada kartu su kitomis kaniterapeutėmis vedžiau užsiėmimus dienos centre, kuriame dirbau. Vyko nemažai grupinių užsiėmimų. Su pirmokais šuns pagalba stiprinome mokymosi įgūdžius, elgesio sunkumų turintiems vaikams padėjome pažinti savo jausmus, išmokti bendradarbiauti, pajusti empatiją.

Per grupinius paauglių užsiėmimus stiprinome socialinius ir savęs pažinimo įgūdžius. Taip pat vykdėme individualius psichologinius užsiėmimus.

Į Dienos centrą  atvažiuodavo skirtingi terapiniai šunys. Mačiau, kokia didžiulė motyvacija vaikams yra šuo, todėl pradėjau svarstyti, kad atėjo laikas man pačiai turėti šunį, su kuriuo galėtume vesti užsiėmimus kartu. Įsigijau karaliaus kavalieriaus Karolio spanielių kalytę Pupą.

Abi su Pupa daug mokėmės, lankėme specialius dresūros užsiėmimus, ruošėmės ir išlaikėme terapinio šuns egzaminą (kvalifikacija – švietimas su šunimi ir terapija su šunimi).

Iškart pradėjome dirbti individualiai su globos namuose gyvenančiais vaikais. Vėliau pradėjome vesti ir grupinius edukacinius užsiėmimus Vaiko raidos centre.

jevg.

Dirbdama ir psichoterapijos, ir kaniterapijos srityje, pirmiausia orientuojuosi į santykį – juk santykis sudėtingą patirtį turintiems vaikams yra ypač svarbus, tačiau dažnai jie sunkiau prisileidžia ir mažiau pasitiki kitais.

Su tuo pačiu terapiniu šunimi vaikų ryšys būna vis kitoks, tačiau nuostabu tai, jog jis tiesiog negali neužsimegzti. Šuo vienus moka palaikyti ir paguosti, su kitais pažaisti, o su trečiais – „išlaikyti“ išbandymus, įveikti įvairias užduotis, kol vaikas pradės pasitikėti savo gebėjimais ir jėgomis.

Vaikai tokie skirtingi, bet aš tikiu: kiekvieno vaiko širdelei galima ir būtinai reikia rasti tinkamą raktą…

Šiandien su Pupa galime dirbti su vaikais individualiai ir grupėje – padėti spręsti psichologines, socialines ir ugdymo problemas.

El. paštas: a.jevgenija@gmail.com