Vingio parke į dangų kilo aitvaras su vaikų svajonėmis

Vaikų retų ligų asociacija sukvietė savo narius į pikniką sostinės Vingio parke. Susirinkusiems siūlyta įvairių veiklų: kaniterapijos užsiėmimai, šokių studijos „Uniq Dance“ pasirodymas ir pamokėlė, aitvaro su piešiniuose įkūnytomis vaikų svajonėmis kėlimas į dangų. 

G

 

Vilnietė Tamara į šventę atvyko su trimis vaikais. Mažiausioji Emilija gimė be vieno smegenų pusrutulio, tai – itin retai pasitaikantis sutrikimas. Mama pasidžiaugia, kad Emilija kartu su reta liga sergančia Mėta buvo atrinktos dalyvauti Retų ligų asociacijos inicijuotame kineziterapijos projekte, lankė užsiėmimus. „Mūsų atveju viskas vyksta labai lėtai, vis dėlto pastebėjome, kad kineziterapijos užsiėmimai turėjo poveikį. Po kiekvieno Emilija vis stiprėjo, atsirado daugiau vilčių, kad pagaliau dukrytė pradės ropoti, vaikščioti“, – pasakoja Tamara.

Piknike mažąją Emiliją ypač domino šuniukai, ji nesitraukė nuo terapinio šuns, kavalieriaus karaliaus Karolio spanielio Lu. „Labiausiai Emilija norėjo šuniuko paragauti, – juokiasi mama. – Jai pusantrų metukų, dabar visą pasaulį pažįsta per burną, bet pasitenkinom šuniuką glostydami ir džiaugdamiesi juo.“

Su Lu dirbanti vaikų psichologė, kaniterapeutė Joana Grigutis sako, kad šunys visada patraukia vaikų dėmesį. Ji daugiau nei trejus metus dirba su autistiškais vaikais tiek grupėmis, tiek individualiai.

„Turiu du terapinius šunis – labradorą retriverį ir šį, kavalieriaus karaliaus Karolio spanielį. Kurį šunį pasirinkti darbui, kaskart sprendžiu individualiai. Tai priklauso nuo vaiko amžiaus, jo sutrikimo specifikos“, – pasakoja kaniterapeutė.

JG

Jos teigimu, per kaniterapijos užsiėmimus šuo padeda užmegzti glaudesnį ryšį su vaiku, suteikia jam motyvacijos atlikti vienus ar kitus veiksmus: „Kartais autizmo sutrikimą turinčiam vaikui sunku žiūrėti žmogui į akis, išlaikyti kontaktą su juo. Šuo – visai kas kita, su juo vaikai kontaktą užmezga kur kas paprasčiau. Gyvūnas sužadina vaiko norą kažką padaryti, per šunį mokomės to, ko mokomasi mokykloje, per pamokas ar kitus užsiėmimus.“

Šįkart pikniko dalyviams Lu sekė pasaką apie savo vasaros nuotykį, taip padėjo vaikams įsitraukti į įvairias kaniterapeutės numatytas veiklas. Pasak jos, būdami greta šuns vaikai dėmesį galėjo išlaikyti kur kas ilgiau.

Kaniterapijos asociacijos narės vaikus taip pat mokė, kaip elgtis su šunimis, kaip šiuos gyvūnus prižiūrėti, globoti.

Straipsnio ir nuotraukų autorė Lina Jakubauskienė.

Visą straipsnį galite rasti https://www.tv3.lt/naujiena/gyvenimas/1056307/vingio-parke-i-dangu-kilo-aitvaras-su-retomis-ligomis-serganciu-vaiku-svajonemis?fbclid=IwAR1w_wwCtTEXIyMn8exacf02e97b_5UUcqAkdSZcp-LP0ZtrTgIx6nlGg6M

Piknikas vyko rugpjūčio 22 d.