Šunys gali nustatyti ankstyvąją vėžio stadiją

Labradoro retriverė Deizė (Daisy) daugiau kaip dešimtmetį dirba „Medical Detection Dogs“ centre Great Horwood mieste Didžiojoje Britanijoje. Ji padeda medikams diagnozuoti ankstyvosios stadijos vėžinius susirgimus. 

Cancer-sniffing-do_2511638b2

Už išgelbėtas žmonių gyvybes Deizė buvo apdovanota Mėlynojo kryžiaus ordinu. Priminsime, kad Mėlynojo kryžiaus ordinas teikiamas tik tiems gyvūnams, kurie pakeitė žmonių gyvenimą arba išgelbėjo žmones.

Žiniasklaidoje kartais teigiama: pasitelkę šunų uoslę, vėžinius susirgimus pirmieji pradėjo diagnozuoti Jungtinių Amerikos valstijų medikai. Tačiau vis dėlto tokiais pionieriais reikėtų laikyti Didžiosios Britanijos medikus. Jau 1989 metais dermatologai Dr. Hywell Williams ir Dr. Andrew Pembroke iš Londono karališkojo koledžo ligoninės (King College) moksliniame medicinos žurnale „The Lancet“ aprašė pirmuosius unikalios diagnostikos bandymus.

Deizės atveju viskas buvo gana „paprasta“ – ji netyčia savo šeimininkei Claire Guest nustatė ankstyvąją krūties vėžio stadiją (moteris sunerimo, pastebėjusi įkyrų augintinės dėmesį būtent šiai kūno vietai). Claire Guest nedelsė pasitikrinti, nes pati yra medikė. Viskas baigėsi gerai, tiksliau, visa tai buvo tik pradžia – mokslininkai pasitelkė Deizės ir kitų šunų unikalius gabumus ir sukūrė vėžio diagnostikos programą.

2009 metais jie jau galėjo paskelbti mediciniškai ir moksliškai pagrįstas žinias: specialiai paruošti šunys iš kvapo mėginių geba nustatyti kai kuriuos vėžinius susirgimus!

Šiuo metu Deizė dirba „vyresniąja konsultante“, padeda ruošti kitus 12 centro šunų, o jos šeimininkė C.Guest yra viena šio centro vadovų.

Per savo darbinę karjerą Deizė ištyrė 6500 mėginių ir 550 atvejais pasitvirtino šlapimo pūslės, kiaušidžių, krūties, plaučių ir prostatos vėžio diagnozė.

„Medical Detection Dogs“ centre, kurį globoja Kornvalio hercogienė, ruošiami ne tik „vėžio diagnostikai“, bet ir šunys – asistentai, padedantys diabetu sergantiems žmonėms.

http://medicaldetectiondogs.org.uk/cancer_key_messages.html