Gerumo mainai: duodami gauname

„Meilė panaši į angelų sparnus, kurie tave pakylėja ligi dangaus ir nuskraidina į tokią vietą, kur gyvena jausmai“, – rašoma Vilniaus „Vilties“ specialiosios mokyklos – daugiafunkcinio centro stende. Meilę šio centro vaikams dovanojo ir į svečius atvykę terapiniai šunys.

VILTIS g

Kartu su kaniterapijos asistentais – šunų vedliais į I.Šimulionio gatvėje (Karoliniškės) įsikūrusį centrą rugpjūčio 19-ąją atvyko auksaspalviai retriveriai Goja, Rėja, Grotas, Labradoro retriverė Amber ir karaliaus kavalieriaus Karolio spanielis Kajko, kolegių iš Lenkijos šuo. Visi šie šunys yra išlaikę terapinio šuns testą, turi tai patvirtinančius pažymėjimus.

„Kai atėjo laikas atsisveikinti su šunimis, K. ir R. labai stengėsi „duoti penkis“ – atgniaužti spazmų surakintus kumštelius, paliesti šuns leteną. Motorikos sutrikimų turintiems vaikams tai išties kainuoja daug pastangų“, – sakė daugiafunkcinio centro kineziterapeutė Lina Kazevičienė. – Ar visa grupe, ar individualiai bendraudami su šunimis, vaikai visą laiką šypsojosi…“.

Ketverius metus šioje įstaigoje dirbanti kineziterapeutė prisipažino teoriškai žinojusi apie kaniterapiją, bet praktiškai tokius užsiėmimus matė pirmą kartą. Jos nuomone, negali netikėti kaniterapija, nes gyvūnų skleidžiamą meilę jaučia kiekvienas žmogus, nors ir kokią sunkią negalią jis turėtų.

viltis am

Šiame puikiai įrengtame centre vaikams teikiama specialioji pedagoginė pagalba, vyksta specialiosios, logopedinės, gydomosios kūno kultūros pratybos. Taip pat yra taikoma dailės, keramikos, muzikos terapija. Vaikai mokosi groti ir net yra dainuojančių! Veikia sensorikos kabinetas, į kurio metodinius planus, LKD Mokymo centro vadovės Daivos Kvedarienės nuomone, vertėtų įtraukti ir terapiją su šunimis.

viltis berniukai

Kineziterapeutė L. Kazevičienė pasakojo, kad centrą lanko 3-21 metų vaikai bei jaunuoliai, ir kiekvienas jų turi kažką nuostabaus. Todėl ji mananti, jog kaniterapeutams labiau pažinus šio centro vaikus ir įsigilinus į jų poreikius, aptarus veiksmų planą su vaikų tėvais ir specialistais, verta bandyti kaniterapijos užsiėmimus.

Užsiėmimus taip pat stebėjo šios ugdymo įstaigos pavaduotoja ugdymui Valerija Liaudanskienė ir kiti pedagogai.

Tądien vienu šūviu „nušauta“ daug zuikių: būsimieji kaniterapeutai vedė edukacinius ir terapinius užsiėmimus; centro specialistai sužinojo, kokio pobūdžio užsiėmimai galimi su terapiniais šunimis; vaikai patyrė daug malonių išgyvenimų, noriai bendravo su gyvūnais ir tuo pačiu atliko edukacinius, dėmesio sutelkimo bei judesių pratimus; kaniterapeutės iš Lenkijos susipažino su mūsų šalies vaikų raidos centro darbu.

Įvyko gerumo mainai – duodami įgijome vertingos patirties, patyrėme daug naujų dalykų.

Individualūs terapiniai ir edukaciniai užsiėmimai vyko su septyniais vaikais, kuriems diagnozuotas ne tik judesių sutrikimo (dauguma sėdėjo vežimėliuose), bet ir protinio vystymosi atsilikimas, jie sunkiai arba beveik nekalba.

„Paliekame visą vaivorykštę gražiausių jausmų ir tikimės sugrįžti“, – atsisveikindama sakė kaniterapijos kursų lektorė, viešnia iš Lenkijos Hanna Wojciechowska ir kaniterapijos kursų klausytojai.